fbpx

Inseminacija (IUI)

Inseminacija predstavlja najmanje kompleksan i najmanje invazivan tretman medicinski potpomognute oplodnje. Često predstavlja prvi korak u liječenju problema nepodnosti. Njena najveća prednost je što se ovim postupkom odabiru najvkvalitetniji spermatozoidi, a uporedo se prati rast i sazrijevanje folikula.

Šta je intrauterina inseminacija?

Intrauterina inseminacija (IUI) relativno je jednostavan postupak u kojem se kateter ubacuje kroz grlić maternice kako bi se pripremljeni ejakulat (sperma) ubrizgao u maternicu pacijentice. IUI se obavlja u ordinaciji i predstavlja bezbolan postupak koji ne zahtijeva nikakvu anesteziju, a traje približno pet minuta. Najčešća nuspojava su blagi grčevi maternice na dan postupka.

Inseminacija (IUI)
Inseminacija (IUI)

Stopa uspješnosti

To je najjednostavniji i najmanje invazivan postupak medicinski potpomognute oplodnje, koji može da pomogne u začeću kod jednostavnijih slučajeva neplodnosti. Stopa uspješnosti intrauterine inseminacije na poliklinici New Life je 15%.

Korak 1- Prva posjeta

Prilikom prve posjete naš ljekar će obaviti ginekološki pregled žene, te će partner uraditi nalaz spermiograma. Ukoliko ova dva nalaza budu zadovoljavajuća, ljekar Vam daje upute za pripremu na postupak inseminacije.

Korak 2- Stimulacija jajnika

Stimulacija janika počinje na 2. ili 3. dan menstrualnog ciklusa žene, te traje ukupno 10-12 dana. U toku ovog perioda dolazite na ultrazvučne preglede 2-3 puta kako bi doktorica pregledala rast folikule i provjerila razinu određenih hormona. Kada folikula dostigne određenu veličinu, daje Vam se injekcija hCG hormona, koja inducira ovulaciju, te Vam se u roku od 36 sati zakazuje sama inseminacija na našoj klinici.

Korak 3- Priprema sperme

Na dan inseminacije, partner daje uzorak sperme, koja se obrađuje u embriološkom laboratoriju. Postupak preparacije sperme omogućava našem embriologu da izabere spermatozoide koji su najbolji kako bi sam postupak inseminacije imao najveću šansu za uspjeh.

Korak 4- Postupak inseminacije

Postupak inseminacije je bezbolan, neinvazivan i ne zahtijeva anesteziju. Izvodi se na način da doktor postavi spekulum, te uzorak sperme kateterom unosi direktno u maternicu žene.

Nakon toga odlazite kući i ljekar Vam savjetuje da svoje svakodnevne obaveze nastavljate. Jedino se ne preporučuju visoko-intenzivni fizički poslovi.

Korak 5- Test na trudnoću

Dvanaest dana nakon IUI radi se test na trudnoću. Ako je došlo do začeća, otprilike dvije sedmice nakon testa na trudnoću pomoću ultrazvuka može se potvrditi trudnoća, a ponekad čak i čuti otkucaji bebinog srca.

Želite li da obavimo razgovor?​

Nama će biti zadovoljstvo. Pozovite nas ili popunite kontakt formu i javit ćemo vam se uskoro.
Besplatni info broj 080 020 311

Google reCaptcha: Invalid site key.

Radno vrijeme

Ponedjeljak – petak 08:00 – 16:00
Subota: 08:00 – 12:00
Nedelja neradna

Telefon

BESPLATAN INFO (080) 020 311
+387 (033) 781 735

Adresa

Bulevar Meše Selimovića 17a, 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina