HSG

HSG

Šta je HSG  i kada se radi?

Šta je HSG i kada se radi?

Histerosalpingografija (HSG) je metoda ispitivanja prohodnosti jajovoda. Da bi došlo do trudnoće, jajovodi moraju biti očuvani.

HSG je dijagnostičko–terapijska procedura koja se izvodi u cilju ispitivanja plodnosti kod žena i procjene postojanja anomalija u građi maternice.
Kod ovog snimanja se upotrebljava kontrastno sredstvo na bazi joda, a snimci se rade rendgen aparatom u cilju prikazivanja unutrašnjosti šupljine materice i jajovoda.

Za ovu metodu je bitan tajming, jer se HSG radi isključivo dva-tri dana po završetku menstrualnog krvarenja (devetog ili desetog dana od prvog dana menstruacije), da bi se izbjegao ulazak kontrasta u krvne sudove. 

Koliko traje procedura HSG-a i kako izgleda sami postupak?

Koliko traje procedura HSG-a i kako izgleda sami postupak?

Procedura traje 10 minuta, a sa cjelokupnom pripremom oko 15 minuta.

Provodi se tako što se na grlić materice postavi instrument kroz koji se ubrizgava kontrast. Taj kontrast ispunjava kanal grlića materice, ulazi u jajovode i ako su njihovi otvori prolazni, prolazi u trbušnu šupljinu. Kontrast se posmatra rendgenom.

Tokom izvođenja izrađuju se RTG snimke koje detaljno prikazuju stanje vrata maternice, šupljine maternice i jajovoda, njihovu anatomiju i prohodnost. Mogu se prikazati razvojne anomalije maternice. Pri slabije izraženim priraslicama na jajovodima postiže se učinak poboljšanja i uspostave prohodnosti jajovoda.

Da li je postupak bolan?

Da li je postupak bolan?

Procedura nije bolna, kratko traje i tokom nje se urade tri radiološka snimka. Rezultati budu odmah završeni. Pacijentica nakon datog postupka ide odmah kući i nema potrebe za hospitalizacijom.  

Rezultati HSG-a su završeni, šta da radim dalje?

Rezultati HSG-a su završeni, šta da radim dalje?

  • Ukoliko su jajovodi prohodni, parovi koji planiraju trudnoću pokušavaju ostvariti istu u narednih 6 mjeseci, jer HSG može imati terapeutsko djelovanje.
  • Ukoliko se poslije HSG-a konstatuju patološke promjene unutar materice, polipi, miomi i potpune ili djelimične pregrade, tada se histeroskopski kroz kanal grlića materice rješavaju ti problemi. Ako se kanali ispunjavaju, a kontrast ne prolazi u trbušnu duplju, tada je potrebno uraditi laparoskopiju. Ako se utvrdi da su jajovodi neprohodni, potrebno je donijeti odluku o daljem liječenju, što je individualno za svaku pacijentkinju.
New Life | IVF Centar za vantjelesnu oplodnju

Prijavite se na newsletter

Radno vrijeme

Ponedjeljak - petak 08:00 - 16:00 Subota: 08:00 – 12:00 Nedelja neradna

Telefon

Besplatan info (080) 020 311 +387 (033) 781 735

Adresa

Bulevar Meše Selimovića 17a, 71000 Sarajevo Bosna i Hercegovina
Uslovi korištenja © Sva prava sadržana - Dizajn i programiranje: Lampa