NEW LIFE - IVF CENTAR SARAJEVO

Operacije za plodnost

Mušku neplodnost uzrokuju manja proizvodnja spermatozoida, abnormalne funkcije spermatozoida ili blokade koje sprečavaju prolazak spermatozoida.

Bolesti, povrede, hronični zdravstveni problemi, izbor stila života i drugi faktori mogu igrati ulogu u izazivanju muške neplodnosti.

Nemogućnost začeća djeteta može biti stresna i frustrirajuća, ali je danas dostupan veliki broj tretmana za liječenje muške neplodnosti.

Mnogi parovi s problemom začeća imaju više od jednog uzroka neplodnosti, tako da je vjerovatno da ćete oboje trebati posjetiti ljekara. Moguće je da će biti neophodan niz testova kako bi se utvrdio uzrok neplodnosti. U nekim slučajevima uzrok neplodnosti nije moguće otkriti.

Dijagnosticiranje problema muške neplodnosti obično uključuje sljedeće:

 • Opći fizički pregled i anamneza: Navedeno podrazumijeva pregled genitalija i pitanja o svim naslijeđenim stanjima, hroničnim zdravstvenim problemima, bolestima, ozljedama ili operacijama koje su mogle utjecati na plodnost. Vaš ljekar vas može pitati i o vašim seksualnim navikama i o vašem seksualnom razvoju tokom puberteta.
 • Analiza sperme: Sperma se uglavnom prikuplja postupkom masturbacije i ejakulacije u posebnu posudu u ordinaciji. Vaša sperma se zatim šalje u laboratoriju radi mjerenja broja prisutnih spermatozoida i otkrivanja bilo kakvih abnormalnosti u obliku (morfologiji) i kretanju (pokretljivosti) spermatozoida. Laboratorija također provjerava vašu spermu na znakove eventualnih problema kao što su infekcije. Ako se analizom utvrdi da je partnerova sperma uredna, ljekar će vjerovatno preporučiti detaljno testiranje partnerice prije obavljanja dodatnih pretraga za mušku neplodnost.

Vaš ljekar može preporučiti dodatne testove kako bi se utvrdio uzrok vaše neplodnosti. To može uključivati​​:

 • ultrazvuk skrotuma,
 • transrektalni ultrazvuk,
 • testiranje hormona,
 • analizu urina nakon ejakulacije,
 • genetske testove,
 • biopsiju testisa,
 • specijalizirane testove za funkciju spermatozoida.

Genetska analiza

Genetska analiza preporučuje se muškarcima koji imaju veoma nizak broj spermatozoida ili ih uopće nemaju, ili nakon ponovljenih neuspješnih IVF tretmana. Ova analiza obavlja se uzimanjem uzorka krvi. Vaš ljekar može zatražiti genetske testove u obliku hromozomske analize i/ili testa mikrodelecija Y hromozoma.

Vaš ljekar pokušat će poboljšati vašu plodnost ili uklanjanjem osnovnog problema (ako se takav problem utvrdi) ili tretmanima koji bi mogli biti korisni. Čak i ako tačan uzrok neplodnosti nije jasan, vaš ljekar može preporučiti tretmane koji funkcioniraju.

Tretmani za mušku neplodnost uključuju sljedeće:

 • Operacija: Primjerice, hirurški se često može ukloniti varikokela ili ispraviti opstruirani sjemenovod. Vazektomija je često reverzibilna. U slučajevima kada u ejakulatu nema spermatozoida, oni se često mogu uzeti direktno iz testisa ili pasjemenika pomoću tehnika za prikupljanje sperme.
 • Liječenje infekcija: Tretmani antibioticima mogu izliječiti infekcije reproduktivnog trakta, ali ne vraćaju nužno i plodnost.
 • Tretmani za probleme sa seksualnim odnosima: Lijekovi ili savjetovanje mogu poboljšati plodnost kod stanja kao što su erektilna disfunkcija ili prerana ejakulacija.
 • Hormonski tretmani i lijekovi: Vaš ljekar može preporučiti hormonske dodatke ili lijekove u slučajevima kada je neplodnost uzrokovana visokim ili niskim nivoima određenih hormona ili kada su u pitanju problemi s načinom na koji tijelo koristi hormone.
 • Asistirana reproduktivna tehnologija (ART): ART tretmani podrazumijevaju prikupljanje spermatozoida kroz normalnu ejakulaciju ili hiruršku ekstrakciju, u zavisnosti od konkretnog slučaja i vaših želja. Spermatozoidi se zatim ubacuju u ženski genitalni trakt ili se koriste za obavljanje in vitro oplodnje (IVF) ili intracitoplazmične injekcije spermatozoida (ICSI).

Nizak broj spermatozoida znači da tekućina (sperma) koju ejakulirate tokom orgazma sadrži manje spermatozoida nego što je normalno. Mali broj spermatozoida također se zove oligospermija. Potpuno odsustvo spermatozoida naziva se azoospermija. Broj spermatozoida smatra se nižim od normalnog ako imate manje od 15 miliona spermatozoida po mililitru sperme.

Mali broj spermatozoida smanjuje šanse da će jedan od partnerovih spermatozoida oploditi jajašce partnerice i dovesti do trudnoće. Ipak, mnogi muškarci koji imaju nizak broj spermatozoida i dalje su u mogućnosti postati očevi.

Metode hirurškog prikupljanja spermatozoida su: mikrohirurška testikularna ekstrakcija spermatozoida (mikro-TESE), testikularna ekstrakcija spermatozoida (TESE), testikularna aspiracija spermatozoida (TESA), mikrohirurška pasjemena punkcija spermatozoida (MESA), perkutana pasjemena punkcija spermatozoida (PESA).

Privatna zdravstvena ustanova New Life

Sve primjedbe, sugestije i prijedlozi su dobro došli. Na sva Vaša pitanja ćemo odgovoriti najkasnije do kraja radnog dana.