NEW LIFE - IVF CENTAR SARAJEVO

Operacije za plodnost

Laparoskopija, histeroskopija, mikro-TESE, TESA, MESA, PESA

Naš ljekar iskusni je hirurg koji rutinski obavlja minimalno invazivne laparoskopske i histeroskopske zahvate, a koji zahtijevaju manje vremena za oporavak od tradicionalnih “otvorenih” operacija.

Laparoskopija

Laparoskopija je operativna tehnika koja omogućuje ljekaru da ispita abdomen i karlicu umetanjem laparoskopa (tanke fiberoptičke cijevi s kamerom na kraju) kroz mali rez u pupku.

Laparoskopija je moćan dijagnostički alat koji omogućava ljekarima da otkriju probleme koji se često ne mogu otkriti fizičkim pregledom ili ultrazvukom.

Mnoga stanja, kao što su blokade jajovoda, ciste na jajnicima, priraslice u karlici, miomi maternice ili endometrioza – mogu se tretirati laparoskopijom tokom iste operacije. Laparoskopija je uglavnom ambulantni postupak; pacijentica obično ide kući nekoliko sati po završetku postupka.

Histeroskopija

Histeroskopija je operativna tehnika koja omogućava ljekaru da ispita šupljinu maternice koristeći malu cijev (kameru) umetnutu u maternicu.

Tokom histeroskopije, ljekar može ukloniti miome, polipe i popraviti eventualne ožiljke od ranijih operacija maternice. Sva ova stanja, ako se ne liječe, mogu smanjiti šanse kako za prirodno začeće tako i za začeće pomoću tretmana plodnosti.

Kao i kod laparoskopije, pacijenticama je obično potrebno minimalno vrijeme oporavka nakon histeroskopije.

Prikupljanje spermatozoida i mikrohirurške tehnike popravke već godinama omogućavaju hiljadama muškaraca da postanu očevi.

Urološke intervencije

Muški reproduktivni urološki mikrohirurzi mogu popraviti ili ukloniti anatomske opstrukcije koje sprečavaju spermatozoide da dođu do ejakulata (tekućine koja nosi spermatozoide).

Ova kategorija uključuje poništenje vazektomije, kongenitalne blokade ili blokade koje se javljaju kao posljedica infekcije ili ranijih operacija kao što je operacija hernije.

Mikrohirurgija se primjenjuje i za operiranje varikocele (varikokele) (proširenih vena u skrotumu). Varikocela je najčešći uzrok niskog broj spermatozoida i niskog nivoa testosterona.

Hirurško prikupljanje spermatozoida (mikro-TESE, TESE, TESA, MESA, PESA)

Za muškarce s vrlo malim brojem spermatozoida ili nepostojećim spermatozoidima u ejakulatu (azoospermija) ili u slučajevima kada se spermatozoidi proizvode ali ne dolaze do ejakulata, hirurzi mogu locirati i prikupiti spermatozoide za upotrebu u ICSI sa IVF ciklusom ili za zamrzavanje radi upotrebe u budućnosti. Većina ovih postupaka, uključujući i mikro-TESE (mikrohiruršku testikularnu ekstrakciju spermatozoida), obavlja se u ambulantnim uvjetima.

Operativna tehnika nazvana mikrohirurška testikularna ekstrakcija spermatozoida ili “mikro-TESE” razvijena je u cilju pronalaženja spermatozoida u testisima muškaraca koji nemaju spermatozoide u ejakulatu (pacijenti s azoospermijom).

Mikro-TESE se može izvesti kao dijagnostički postupak, te se, u slučaju otkrivanja korisnih spermatozoida, takvi spermatozoidi mogu zamrznuti, a paru se preporučuje da nastavi sa zakazanim ICSI tretmanom. Može se, također, postupak izvesti u isto vrijeme s prikupljanjem jajašaca / IVF ciklusom, tako da se spermatozoidi ubrizgavaju u jajašca bez zamrzavanja. Šanse za pronalaženje spermatozoida mikro-TESE postupkom veće su od 60%.

“TESE” ili testikularna ekstrakcija spermatozoida podrazumijeva otvaranje skrotuma i uzimanje veoma malog uzorka tkiva testisa, ponekad iz nekoliko područja testisa.

Spermatozoidi se zatim prikupljaju pomoću mikroskopa za identifikaciju pojedinačnih spermatozoida. U slučaju da se u jednom testisu ne mogu pronaći spermatozoidi, hirurg otvara drugi testis i uzima uzorke iz njega.

“TESA” ili testikularna aspiracija spermatozoida podrazumijeva postavljanje igle pričvršćene za špricu kroz kožu skrotuma i jednostavno isisavanje tekućine iz testisa.

Mikrohirurška pasjemena punkcija spermatozoida ili “MESA” relativno je bezbolan i minimalno invazivan postupak koji se obavlja u našoj ordinaciji pod lokalnom anestezijom.

“PESA” ili perkutana pasjemena punkcija spermatozoida postupak je koji se može obavljati pod općom ili lokalnom anestezijom sa sedativima.

Tanka igla ubacuje se u pasjemenik (epididymis) kako bi se izvukla tekućina, koju zatim analizira embriolog u laboratoriji radi pronalaženja spermatozoida.

Privatna zdravstvena ustanova New Life

Sve primjedbe, sugestije i prijedlozi su dobro došli. Na sva Vaša pitanja ćemo odgovoriti najkasnije do kraja radnog dana.