fbpx

Četvrta epizoda “Pitajte NewLife”

U četvrtoj epizodi “Pitajte NewLife” doktorica Amela Hodža i magistrirana psihologinja Jasmina Hodžić odgovaraju na Vaša pitanja:
– Šta ako prva IVF procedura ne pruži željene rezultate i koliko trebamo čekati na novi pokušaj? i;
– Kako se nositi sa emocijama koje su rezultat neuspjele IVF procedure?

Za one kojima je više prikladno da čitaju, transkript u nastavku:

Šta ako prva IVF procedura ne pruži željene rezultate i koliko trebamo čekati na novi pokušaj?

dr. Amela Hodža: Uprkos razvoju moderne reproduktivne medicine niko ne može garantovati uspjeh pokušaja vantjelesne oplodnje. Neuspjeh je vjerovatan i treba ga prepoznati i razumijeti od samog početka, tako da se kasnije ne pretvori u ozbiljan psihološki problem. Postotak uspješnosti trudnoće zavisi od zdravstvenog stanja supružnika, njihove dobi, kvaliteta biološkog materijala kao i puno drugih faktora koji mogu uticati na sam uspjeh.

Prema statistikama, uspješnost IVF je najveća kod žene mlađih od 35. godina i iznosi iznad 50% prvim pokušajem. Međutim, kada je žena starija, odnos iznad 37.-38. godina, vjerovatnoća uspjeha pokušaja je oko 35%. Ako žena odluči postati majka sa 40. godina, stopa uspjeha IVF-a se smanjuje na 20%, ako kod žene iznad 42. godine samo 8% žena zatrudni nakon prvog pokušaja IVF-a.

Svaka žena koja je prošla kroz neuspjeli IVF zna koliko je teško prihvatiti činjenicu i otkriti prave uzroke. Mnogi su razlozi za neuspjeh IVF-a. Kao što smo rekli to je: dob žene (što je žena starija manja je vjerovatnoća uspjeha implantacije), smanjen broj jajnih ćelija, manji broj embrija, slabiji kvalitet embrija dobivenih oplodnjom. Čak iako smo uspjeli dobiti dovoljan broj jajnih ćelija i normalnih embrija, nema garancije da će se implantirati.

Također, tu je i faktor zdravlja buduće majke. Među bolestima i stanjima koji najčešće ometaju uspjeh IVF-a su: endometrioza, hronični endometritis, tanki funkcionalni endometrij uterusa zbog velikog broja predhodno izvršenih pobačaja ili izlaganje dijagnostičko-terapijskim tretmanima, zatim hydrosalpings, hronična oboljenja kao što su: dijabetes, poremećaj rada štitne žlijezde, hronična oboljenja jetre, bubrega, zatim prekomjerna težina kod muškarca ili žene, sperma niskog kvaliteta kod muškarca.

Posebno mjesto u ovom popisu mogućih razloga za neuspjeh IVF se daje idiopatskim uzrocima, tj. razlozi koje ne možemo utvrditi ili objasniti. Žena bi trebala biti svjesna da je vjerovatnoća uspješnog IVF-a smanjena ukoliko žena nakon embrio-transfera nastaviti pušiti ili uzimati alkohol (čak i u malim dozama), općenito ako nastavi voditi nezdrav način života.

Često se postavlja pitanje kada pokušati ponovo. Ne postoji pravi odgovor na ovo pitanje. Mnogo toga zavisi od same žene, o razlozima koji su uzrokovali neuspjeh u prvom pokušaju, stanje supružnika. U samom depresivnom i pesimističkom raspoloženju svakako ne bi trebali započinjati drugi pokušaj. Prema ustaljenoj medicinskoj praksi obično se sačeka tri mjeseca. Ovi ciklusi bez hormonske terapije daju se ženi da se pripremi za novi pokušaj nakon što prođe potrebne testove i kada se njeno emotivno stanje dovede u red. Ako se u prvom pokušaju ne iskoriste svi dobiveni embriji, naredni pokušaj je jednostavniji jer nema stimulacije i punkcije jajnika. Priprema se samo endometrij za embrio-transfer gdje se iskoriste embriji iz prethodne stimulacije.

Nakon neuspjelog IVF-a važno je da se žena nosi sa svojim negativnim emocijama što je prije moguće i da počne surađivati sa svojim ljekarom, ne razgovarati nego surađivati jer takva saradnja omogućava ljekaru da sazna pravi razlog za neuspjeh, te prilagodi protokol i poveća šansu za trudnoću u idućem pokušaju. Ponekad je potrebno samo jedan ili dva nova lijeka dodati u režim liječenja pa da promijeni ishod. Prije svakog narednog pokušaja urade se svi dodatni testovi, dijagnostičke pretrage i pripremne terapije. Po potrebi se uradi dijagnostička histeroskopija gdje se kamerom pregleda unutrašnjost maternice, ukoliko nema patologije maternice naredni pokušaj može se planirati i ranije.

Ukoliko identificiramo određene anomalije tada žena mora biti pripremljena proći potrebni tretman i oporavak, te tek nakon toga krenuti u novi pokušaj.

Kako se nositi sa emocijama koje su rezultat neuspjele IVF procedure?

Jasmina Hodžić: Problem neplodnosti i njenog kompleksnoga liječenja prelazi granice medicine i zadire u mnoga druga područja. Liječenje neplodnosti je najčešće fizičko i emocionalno opterećenje za oba partnera. Prolazak kroz sami postupak večini parova prođe brzo, međutim nakon završenog procesa i objave rezultata uprkos svim uloženim naporima test je negativan. Šta dalje?

Ponekada je stres toliko veliki da parovi odustaju od daljnih pokušaja biomedicinski potpomognute oplodnje. Pacijentice često osjećaju krivnju i razmišljaju o pitanjima poput: jesam li ja učinila nešto što je naštetilo plodu ili zašto meni nije suđeno da imam dijete?

Na početku ovoga razgovora naglašavam: niste vi krivi nizašta od navedenog. Neuspješan IVF postupak uzrokuje razočarenje, tugu, ljutnju, osječaj bespomoćnosti, gubitak i krivnju. Sve navedene emocije javljaju se kod svih parova kod kojih je test negativan. Normalno je da ste ljuti, normalno je da ste razočarani, normalno je da ste isfrustrirani. Frustracija se generalno javlja kada ulažemo u nešto napor ali krajnjeg rezultata nema. Nije dobro da odustajete. Jedan neuspješan postupak nije pokazatelj da će naredni biti takav. Evidentno je da nažalost dolazi do negativnih rezultata ali, što je najvažnije, da postoje različite tehnike koje se primjenjuju kako bi se naredni postupak okončao sa željenim rezultatom.

Glavna podrška i oslonac u postupku suočavanja sa neplodnošču i liječenja neplodnošću su sami partneri međusobno. Nakon negativnog testa prvenstveno se javlja šok, stanje u kojem je potrebno prihvatiti da je došlo do negativnog rezultata. Naredno što je javlja je fazan žalovanja kroz koju parovi prolaze različito. Kod nekih parova ta faza traje veoma kratko, a kod nekih ipak produženo. Nakon faze žalovanja dolazi do faze racionalizacije i prihvatanja trenutnog stanja. Tek kada su psihički spremni mi savjetujemo da krenu sa novim postupkom, jer ukoliko je pacijent u fazi žalovanja mi zaista ne savjetujemo novi postupak. Uvijek ostavimo vremena i prostora i tek onda kada se parovi osjećaju psihički spremni, krećemo sa novom stimulacijom, jer zaista prioritet nam je Vaše zdravlje. Tek kada je vaša zdravlje na zadovoljavajućem nivou, želimo da radimo na trudnoći.

Želite li da obavimo razgovor?​

Nama će biti zadovoljstvo. Pozovite nas ili popunite kontakt formu i javit ćemo vam se uskoro.
Besplatni info broj 080 020 311

Google reCaptcha: Invalid site key.

Radno vrijeme

Ponedjeljak – petak 08:00 – 16:00
Subota: 08:00 – 12:00
Nedelja neradna

Telefon

BESPLATAN INFO (080) 020 311
+387 (033) 781 735

Adresa

Bulevar Meše Selimovića 17a, 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina