fbpx

Scratching endometrija

Scratching endometrija ili zagrebavanje sluznice endometrija

Implantacija embriona je složen proces i neki uobičajeni uzroci neuspjeha mogu biti posljedica loše sluznice endometrija ili genetski abnormalnog embriona.

Pacijentice koji iza sebe imaju više neuspjelih postupaka medicinske potpomognute oplodnje uprkos očigledno dobrom kvalitetu embriona mogu biti kandidati za “scratching” (grebanje) endometrija za koji je u nekoliko randomiziranih studija pokazano da poboljšava stopu implantacije kod žena koje su imale ponavljajuće neuspjehe implantacije.

Scratching endometrija
Scratching endometrija

Šta predstavlja “scratching” endometrija?

Scratching endomterija je jedan od postupaka koje tokom postupka medicinske potpomognute oplodnje se nudi radi poboljšanja implantacije embriona i stope trudnoće.

Da bi pacijentica ostvarila trudnoću, embrion se mora ‘implantirati’ u maternicu.

Većina embrija se ne implantira jer se nisu mogli u potpunosti razviti do faze implantacije ili zbog razvojne neusklađenosti između faze embriona i sluznice maternice.

Međutim, u malom broju slučajeva embrion se neće implantirati jer mu sluznica maternice ne pruža adekvatno okruženje.

Scratching endometrijuma, takođe poznato kao zagrebanje endomterija, obavlja se tokom pripreme za embriotransfer. Tokom postupka, sluzokoža maternice (endometrijum) se „grebe“ pomoću malog sterilnog plastičnog katetera.

Pretpostavka je da ovaj postupak pokreće tijelo da popravi mjesto ogrebotine, oslobađajući hemikalije i hormone koji čine sluznicu maternice osjetljivijom na implantaciju embrija. Neki također sugeriraju da ovaj postupak može aktivirati gene koji čine sluznicu maternice prihvatljiviju za implantaciju embrija.

Koliko je ovaj zahvat siguran za pacijentice?

Iako je ovo jedonstavan postupak, neke pacijentice mogu osjetiti nelagodu, bol i blago krvarenje. Postoji mali rizik da ako imate infekciju u grliću materice prije scratchinga, to može uzrokovati širenje infekcije u maternicu.

Scratching endometrijuma ne nosi nikakve dodatne poznate rizike za dijete rođeno kao rezultat liječenja neplodnosti.

Scratching endometrija

Želite li da obavimo razgovor?​

Nama će biti zadovoljstvo. Pozovite nas ili popunite kontakt formu i javit ćemo vam se uskoro.
Besplatni info broj 080 020 311

Google reCaptcha: Invalid site key.

Radno vrijeme

Ponedjeljak – petak 08:00 – 16:00
Subota: 08:00 – 12:00
Nedelja neradna

Telefon

BESPLATAN INFO (080) 020 311
+387 (033) 781 735

Adresa

Bulevar Meše Selimovića 17a, 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina