fbpx

Kultura blastociste

Šta je blastocista?

Blastocista je kvalitetan embrion u razvoju na peti, eventualno šesti dan embrionalnog razvoja. U ovoj fazi dolazi do odvajanja posebnih dijelova embriona koji je do sad imao samo nakupine ćelija, tako da embrion u fazi blastociste ima odvojene regije.

Trofektoderm (vanjski sloj ćelija)

ICM (Inner cell mass, tj. unutrašnja ćelijska masa)

Blastokoel (unutrašnja šupljina koja je napunjena tekućinom)

ICM ili embrioblast predstavlja izvorne stem, embrionalne ćelije od koji će se razviti fetus, trofektoderm predstavlja trofoblast koji će u kasnijem embrionalnom razvoju služiti kao osnova za formiranje placente.

Kultura blastociste
Kultura blastociste

Šta je kultura blastociste?

Kultura blastociste podrazumjeva produženo praćenje embriona u in vitro uslovima do faze u koju oni prelaze u blastocistu.

U posljednje vrijeme embriotransfer sa blastocistama je dobio na popularnosti u svim BMO procesima zbog većeg implantacijskog potencijala blastociste u odnosu na embrion 3. dana razvoja.

in vivo uslovima implantacija embrija u maternici ide u fazi blastociste, u cilju optimiziranja razvoja embriona u laboratorijskim uslovima treba se posebno obratiti na detalje u inkubatorima koje će pogodovati razvoju kvalitetne blastociste (koristiti sekvencionalne midijume, dobro regulisan pH, itd.)

U uslovima IVF kulture samo oko 60 do 70% ljudskih embriona napreduje u stadijum blastociste nakon 5. dana kod osoba mlađe životne dobi (ispod 35 godina). Nekoliko jajnih ćelija (oocita) se možda u početku oplodilo, ali neće sva napredovati u četvoroćelijski stadij drugog dana i u fazu sa osam ćelija trećeg dana u kulturi, a još manje njih će se razviti u blastociste.

Jednostavno rečeno, ovaj proces samoodabira može se posmatrati kao „opstanak najsposobnijih“. Za embrione koji prežive do ove faze razvoja veća je vjerovatnoća da će biti jaki, zdravi i robusni. U zavisnosti od broja i kvaliteta embriona 3. dana i anamneze pacijenta, embriolog će preporučiti da li će se embrionalna kultura pratiti do faze blastociste ili pak se raditi embriotransfer na 3. dan embrionalnog razvoja.

Kad ici na embriotransfer sa blastocistama

  • Postoji statistički signifikantna razlika u trudnoći i rađanju zdrave bebe sa embriotransferom blastociste
  • Smanjuje hromosomske anomalije embriona. Iako neke genetičke malformacije kao što su mozacizmi i trisomnije mogu biti prisutni u dobro gradiranoj blastocisti, njhova šansa je značajno manja nego kod embrija na 3. dan embrionalnog razvoja
  • Kad je neophodno uraditi embriotransfer jednoga embrija

Biopsija embriona je dosta pogodnija u stadiju blastociste jer se može uzeti veća količina ćelija za DNA analizu, smanjuje se pojava mozacizma, ICM (budući fetus) dio ostaje potpuno netaknut.

Želite li da obavimo razgovor?​

Nama će biti zadovoljstvo. Pozovite nas ili popunite kontakt formu i javit ćemo vam se uskoro.
Besplatni info broj 080 020 311

Google reCaptcha: Invalid site key.

Radno vrijeme

Ponedjeljak – petak 08:00 – 16:00
Subota: 08:00 – 12:00
Nedelja neradna

Telefon

BESPLATAN INFO (080) 020 311
+387 (033) 781 735

Adresa

Bulevar Meše Selimovića 17a, 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina