fbpx

Operacije za mušku neplodnost

Micro-Tese

Micro-TESE je visokotehnološka operacija koja je dizajnirana tako da omogućava manje invazivan pristup od klasične biopsije, gdje je testikularna trauma svedena na minimum tako što se identificira zona aktivne spermatogeneze optičkim povećanjem koristeći operativni mikroskop.

Statistički podaci uspjeha kod neopstruktivnih azoospermija su povećani sa 20% (PESA), 45% (testikularne biopsije) na 63% (micro-TESE).

Micro-TESE predstavlja miniinvazivnu alternativu klasičnoj biopsiji koristeći mikrodisekciju, te zbog navedenih karekteristika zadržava vodeće mjesto u statističkoj vjerovatnoći pronalaska sperme i smanjenju količine oštećenog tkiva testisa.

Operacije za mušku neplodnost
Operacije za mušku neplodnost

Tese/Mesa/Pesa

TESE ili Biopsija

Testikularna ekstrakcija spermatozoida podrazumijeva otvaranje skrotuma i uzimanje veoma malog uzorka tkiva testisa, ponekad iz nekoliko područja testisa. Spermatozoidi se zatim prikupljaju pomoću mikroskopa za identifikaciju pojedinačnih spermatozoida. U slučaju da se u jednom testisu ne mogu pronaći spermatozoidi, hirurg otvara drugi testis i uzima uzorke iz njega.

MESA

Mikrohiruška epidimalna aspiracija je bezbolan i minimalno invazivan postupak koji se obavlja u našoj ordinaciji pod lokalnom anestezijom.

PESA

Perkutana pasjemena punkcija spermatozoida postupak je koji se može obavljati pod općom ili lokalnom anestezijom sa sedativima.

Varikokela

Varikokela je proširenje venskog spleta koji odvode krv iz testisa. Najčešće se javlja u dobi od 15 do 20 godina i obično bez simptoma. Prema veličini, možemo ih podijeliti na male, srednje i velike. Iako se mogu javiti na desnoj i lijevoj strani, zbog anatomskih razloga u gotovo 90 posto slučajeva javljaju se na lijevoj. Prisutne su kod 10 do 20 posto opće populacije, a kod muškaraca sa smanjenom fertilnošću javljaju se u do 40 posto slučajeva.

Operacije za mušku neplodnost
Operacije za mušku neplodnost

Kako prepoznati da imate varikokelu?

Tačan mehanizam kojim varikocela oštećuje funkciju i proizvodnju spermija te njihovu strukturu još nije razjašnjen. Pretpostavlja se da utjecaj mogu imati temperatura, manjak kisika ili toksini. Naime, u skrotumu je temperatura fiziološki niža, što je bitno za razvoj spermija, a proširenje venoznog pleksusa povećava temperaturu i na taj način nepovoljno djeluje na spermiogenezu.

Blaži oblik varikokele može da ne pokazuje simptome, međutim tokom godina može da izazove otekline i bol u testisima zbog naglog uvećanja vena. Ukoliko se dugo stoji ili je toplije vrijeme, krvni sudovi u testisima postaju više vidljivi i nelagoda se povećava. U težim oblicima varikokele, testis može promijeniti izgled i veličinu. Varikokelu je lako dijagnosticirati običnim urološkim pregledom, koji može uključivati i ultrazvuk. Često posao koji obavljate može uticati na pojavu varikokele.

Može li Varikokela izazvati probleme sa začećem?

Temperatura u mošnicama, koji štite testise, je uobičajno nekoliko stepeni niža od tjelesne temperature, te zdravi spermatozoidi zahtijevaju nižu temperaturu od normalne temperature tijela. Povećana temperature u testisima, izazvana varikokelom, negativno utiče na proizvodnju spermatozoida, kao i na sam kvalitet sperme.

Ukoliko sumnjate na postojanje Varikokele, a planirate sa partnericom trudnoću, savjetujemo da nas kontaktirate, te izvršite potrebne preglede.

Utjecaj varikokele na kvalitetu i broj spermija teško je predvidjeti, jer je zapaženo kako kad muškarci s velikom varikokelom nemaju problema s fertilnošću i obratno – znatno smanjena kvaliteta sperme može se uočiti kod jedva primjetnih varikokela. Stoga liječenje obično nije potrebno, osim u slučajevima poremećene funkcije testisa, smanjenja testisa ili kod upornih bolova, odnosno nelagode. U tim slučajevima liječenje je najčešće kirurško.

Operacije za mušku neplodnost

Želite li da obavimo razgovor?​

Nama će biti zadovoljstvo. Pozovite nas ili popunite kontakt formu i javit ćemo vam se uskoro.
Besplatni info broj 080 020 311

Google reCaptcha: Invalid site key.

Radno vrijeme

Ponedjeljak – petak 08:00 – 16:00
Subota: 08:00 – 12:00
Nedelja neradna

Telefon

BESPLATAN INFO (080) 020 311
+387 (033) 781 735

Adresa

Bulevar Meše Selimovića 17a, 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina