fbpx

Azoospermija

Šta je azoospermia?

Azoospermia je odsustvo spermatozoida u ejakulatu, te sama dijagnoza se potvrđuje nakon utvrđivanja odsustva spermatozoida u dva uzastopna ejakulata. Azoospermia se može podijeliti u opstruktivnu azoospermiu i neopstruktivnu azoospermiu. Vrlo je bitno utvrditi kakav vid azoospermije je prisutan.

Azoospermija
Azoospermija

Vrsta azoospermije

Opstruktivna azoospermia podrazumjeva fizičku barijeru koja sprečava spermatozoide da izađu sa ejakulacijom kao što je vazektomija, ciste, itd. 

Produkcija spermija je moguća, ali zbog prepreka u sjemenovodima ne dospijevaju u ejakulat i pri mikroskopskom pregledu se ne nalaze.

Uzorci mogu biti urođeni ili stečeni (povrede, operacije, infekcije).

Rješenje za ovaj oblik azoospemije je hirurško otklanjanje opstrukcije: PESA (perkutana aspiracija spermija iz epididimisa), MESA (mikrokirurška aspiracija spermija iz epididimisa), TESA (aspiracija spermija iz sjemenika iglom), TESE (izolacija spermija iz biopsije testisa)

Neopstruktivna azoospermija je odsutnost spermija u sjemenoj tekućini uslijed abnormalne proizvodnje. To je stanje u kojem testisi ne proizvode spermije. 60% svih azoospermija su neopstruktivne azoospermije.

Najčešći uzroci za ovo stanje su: genetske mutacije ili hromozopatije, obostrani kriptorhidizam (nespušteni testisi), upala testisa, hormonski, radiološka ili kemoterapija.

Pored ovih faktora postoje i druga stanja koja mogu dovesti do oštećenja testikularnog tkiva kao što su: neadekvatno liječenje dječijih bolesti i visokih temperatura u predpubertetskom periodu, konstantno izlaganje negativnim hemijskim ili fizičkim agensima (npr.  kod profesionalnih vozača, autolakirera, rudara itd.) kod kojih trauma može biti trenutna ili trajna.

Slijedeći najmodernije svjetske standarde naši urolozi uspijevaju pronaći spermatozoide i kod pacijenata sa dijagnosticiranom neopstruktivnom azoospermiom.

Želite li da obavimo razgovor?​

Nama će biti zadovoljstvo. Pozovite nas ili popunite kontakt formu i javit ćemo vam se uskoro.
Besplatni info broj 080 020 311

Google reCaptcha: Invalid site key.

Radno vrijeme

Ponedjeljak – petak 08:00 – 16:00
Subota: 08:00 – 12:00
Nedelja neradna

Telefon

BESPLATAN INFO (080) 020 311
+387 (033) 781 735

Adresa

Bulevar Meše Selimovića 17a, 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina