fbpx

ICSI

Parovima koji su se suočili sa poteškoćama u želji da ostvare potomstvo, na raspolaganju su različite mogućnosti, među kojima je i ICSI (intracitoplazmatična injekcija sperme).

Kome se preporučuje?

ICSI se najčešće preporučuje i sprovodi kod različitih vidova muškog infertiliteta, kao što su:

 • veoma mali broj spermatozoida
 • slaba pokretljivost spermatozoida
 • morfološke nepravilnosti spermatozoida
 • nepostojanje spermatozoida u ejakulatu, ali postoji proizvodnja spermatozoida (spermatozoidi se mogu izvaditi iz testisa korišćenjem TESE metode)
 • retrogradna ejakulacija (spermatozoidi u urinu muškarca)

Među ostale razloge za ICSI proceduru spadaju:

 • kod pacijentica sa oštećenim jajovodima
 • kod pacijentica sa hidrosalpinks-om
 • kod žena sa slabijim kvalitetom jajnih ćelija
 • korišćenje zamrznutih spermatozoida ili jajnih ćelija
 • u prethodnim IVF pokušajima je bilo malo ili niti jedna oplođena jajna ćelija
 • sprovođenje preimplantacijske genetičke dijagnostike
ICSI
ICSI

Stopa uspješnosti

Postotak uspjelih postupaka metodom ICSI je iznad svjetskog ranga uspješnosti:

62% uspješnot postupka biomedicinski potpomognute oplodnje urađenih ICSI metodom kod žena do 42 godine.

20% uspješnost postupaka biomedicinski potpomognute oplodnje urađenih ICSI metodom kod žena od 42 godine.

Šta uključuje jedan IVF tretman?

ICSI

Prva posjeta

Prvi korak uključuje zakazivanje konsultacija sa našim stručnim timom. Uzima se detaljna anamenza i razgovara se o odgovarajućim metodama liječenja. Na prvom susretu partneri rade osnovne preglede fertiliteta, muškarac spermiogram, a žena ultrazvuk, kako bi se ostatak liječenja pažljivo planirao.

Stimulacija jajnika

Kada se neophodne pripreme (potrebna ispitivanja, analize, rendgen, ultrazvuk, itd.) provedu, gotovo svaki tretman otpočinje u periodu menstrualnog krvarenja žene (drugi ili treći dan menstruacije).

Liječenje počinje s blagom dozom terapije koju pacijentica može davati sebi samostalno.

Dužina faze stimulacije ovisi o reakciji na lijekove. Ove reakcije prate se putem testova krvi i ultrazvuka jajnika.

Ultrazvučno snimanje omogućava našem doktoru da broji i mjeri folikule. Testovi krvi kojima se prate nivoi hormona još su jedan pokazatelj napretka. Protokolarno, stimulacija i praćenje rasta folikula traje oko 10 dana i uključuje 2-3 posjete klinici.

ICSI
ICSI

Prikupljanje jajnih ćelija

Prikupljanje jajnih ćelija predstavlja transvaginalni mikrohirurški zahvat u trajanju od samo 10-15 minuta. Tokom zahvata pacijentica je pod općom anestezijom, a postoperativni period oporavka obično traje sat-dva. Blagi grčevi najčešća su nuspojava prikupljanja jajnih ćelija. Zbog sedativa preporučljivo je uzeti slobodan dan na dan zahvata te izbjegavati svakodnevne rutine koje zahtijevaju mentalnu koncentraciju.

Postupak ICSI-a

Uzorkovana sperma priprema se u embriološkoj laboratoriji “New Life” IVF centra. Uporedno se pregledava tekućina sa jajnim ćelijama. Nakon detaljne kontrole, embriolog pohranjuje jajne ćelije sa hranjivim midijumima u okolišno kontrolisani inkubator. Poslijepodnevnim satima se pristupa metodi ICSI, gdje embriolog sa predhodno očišćenim i izabranim spermatozoidima vrši ubrizgavanje u morfološki urednu i zrelu jajnu ćeliju. Nakon završenog ICSI-a oplođene jajne ćelije se pohranjuju u inkubator, uspješnost ICSI-a se vidi nakon 17-19h.

ICSI

Embriokultura

Embriokultura se pomno prati od strane embriologa, te se vodi detaljna dokumentacija o njihovom razvoju, upravo sa ovakvom kontrolom razvoja se omogućava embriotransfer najkvalitetnijeg embrija te se znatno smanjuje šansa za genetičke anomalije.

Transfer

Embriolog prati rast i održivost embriona kako bi odredio (prema anamnezi para, dobi žene, uzroku neplodnosti, itd.) hoće li se transfer izvršiti 3. ili 5. dan. Transferi embriona tri dana nakon prikupljanja (koji se nazivaju “transferi na 3. dan”, kada embrion sadrži četiri do osam ćelija) rezultirali su desetinama hiljada uspješnih trudnoća. Alternativno, transfer embriona često se obavlja i pet dana nakon prikupljanja i oplodnje (“transfer na 5. dan” ili “blastocista transfer”), uz odlične stope trudnoće.

Transfer embriona podrazumijeva ambulantni postupak koji obično ne zahtijeva anesteziju.

Prije zahvata mokraćni mjehur pacijentice mora biti djelimično pun; stoga se preporučuje da pacijentica ne mokri tokom dva sata prije transfera embriona. Nakon jednosatnog zadržavanja u našoj klinici pacijentica odlazi kući i nastavlja koristiti lijekove koje joj je doktor propisao.

ICSI

Krioprezervacija preostalih embrija

Ukoliko pacijenti imaju veći broj kvalitetnih embrija, oni imaju mogućnost vitrifikacije (zaleđivanja), kako bi ih mogli iskoristiti u budućnosti, te da bi žena na taj način izbjegla ponovnu stimulaciju.

Test na trudnoću

Test na trudnoću zakazuje se 12 dana od dana transfera. Do samog testa pacijentici se preporučuje ponašanja koja su svakodnevna, samo bez težih fizičkih napora. Ukoliko je test na trudnoću pozitivan, zakazuje se ultrazvuk, kako bi doktor potvrdio trudnoću i čuo otkucaje srca bebe.

ICSI

Želite li da obavimo razgovor?​

Nama će biti zadovoljstvo. Pozovite nas ili popunite kontakt formu i javit ćemo vam se uskoro.
Besplatni info broj 080 020 311

Google reCaptcha: Invalid site key.

Radno vrijeme

Ponedjeljak – petak 08:00 – 16:00
Subota: 08:00 – 12:00
Nedelja neradna

Telefon

BESPLATAN INFO (080) 020 311
+387 (033) 781 735

Adresa

Bulevar Meše Selimovića 17a, 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina