fbpx

Histeroskopija

Šta je histeroskopija?

Histeroskopija je endoskopska metoda koja nam omogućava da obavimo pregled i različite hirurške zahvate direktnim ulaskom u šupljini maternice.
Histeroskopija moze biti: dijagnostička i operativna.

Histeroskopija
Histeroskopija

Kada se radi histeroskopija?

Histeroskopija je važan dio ispitivanja steriliteta, ponovljenih pobačaja i/ili abnormalnog krvarenja iz materice. To je intervencija u kojoj se koristi histeroskop koji se kroz vaginu i grlić materince unosi u šupljini maternice. Moderni histeroskopi su tako tanki da kroz grlić prolaze bez njegovog širenja (dilatacije). Unutrašnjost maternice čine dva lista endometrijuma (materična sluznica) koji su međusobno priljubljeni. Da bi se sagledali, moraju se razdvojiti, a to se najčešće radi ubacivanjem tečnosti između njih.

Histeroskopija se obavlja obično neposredno poslije menstrualnog krvarenja jer se tada najlakše može sagledati unutrašnjost maternice.

Vrste histeroskopije

Dijagnostička histeroskopija se koristi da bi se ispitala unutrašnjost maternice, postojanje septuma (pregrada) i/ili priraslica, polipa, mioma ili drugih abnormalnost

Operativna histeroskopija je često samo nastavak dijagnostičke. To je intervencija u kojoj se operativno uklanjaju promjene (priraslice, polipi, miom), kao i uklanjanje tkivnih pregrada koje remete normalan oblik materice i time onemogućavaju začeće, normalan tok trudnoće, ili čine neke druge poremećaje menstrualng ciklusa.

Također tokom histeroskopije može se uzeti isječak–biopsija koje se dalje može ispitivati patohistološki i mikrobiološki, čiji rezultati mogu imati značaj tokom problema steriliteta.

Histeroskopija
Histeroskopija

Da li histeroskopija povećava šansu za uspjeh IVF tretmana?

Histeroskopija se preporučuje u obradi neplodnosti kada klinički, ultrazvučni ili nalaz HSG-a upućuje na promjene unutar šupljine maternice.

Brojni stručnjaci koriste histeroskopiju kao prvi izbor u dijagnosticiranju promjena u maternici.

Histeroskopija može puno preciznije od ultrazvuka dijagnosticirati male promjene unutar šupljine maternice, koje mogu uticati na plodnost.

Jedan od prvih koraka u obradi neplodnosti je procjena oblika i pravilnosti šupljine maternice. Promjene maternice poput mioma, endometralnih polipa, intrauterinih adhezija ili anomalija, mogu uzrokovati neplodnost ometanjem pravilne implantacije i rasta embrija.

Smatra se da je histeroskopsko liječenje tih intrauterinih promjena povezano sa boljim uspjehom liječenja neplodnosti.

Želite li da obavimo razgovor?​

Nama će biti zadovoljstvo. Pozovite nas ili popunite kontakt formu i javit ćemo vam se uskoro.
Besplatni info broj 080 020 311

Google reCaptcha: Invalid site key.

Radno vrijeme

Ponedjeljak – petak 08:00 – 16:00
Subota: 08:00 – 12:00
Nedelja neradna

Telefon

BESPLATAN INFO (080) 020 311
+387 (033) 781 735

Adresa

Bulevar Meše Selimovića 17a, 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina