fbpx

Kompleksni slučajevi

U naš Centar učestalo se javljaju pacijenti sa dugom i teškom historijom liječenja neplodnosti, ali zahvaljujući našem stručnom timu, prateći najnovije inovacije iz oblasti reproduktivne medicine i višegodišnjem iskustvu, zadovoljsto nam je rješavati takve slučajeve i biti njihovo mjesto – “gdje život počinje!”
Naš tim se ponosi velikim brojem izuzetno teških slučajeva koji su odbijeni od strane mnogih Centara, a u našem su uspješno ostvarili trudnoću.
Naš moto je “sve dok postoji jedna jajna ćelija i jedan spermatozoid, postoji šansa za trudnoću!”

Neuspješna implantacija embriona

O njoj možemo govoriti ukoliko je urađen transfer sa dvije blastociste, te ukoliko je isti postupak ponovljen, no međutim do trudnoće nije došlo.

Šta je razlog pa ne dolazi do implantacije?

Postoji mnoštvo razloga zašto ne dolazi do implantacije: različite abnormalnosti maternice, hormonalni ili metabolički poremećaji ili imunološki faktori, kao što je trombofilija.

Koliko često se dešava?

Preko 5% žena koje se uključene u tretman medicinski potpomognute oplodnje imaju problema sa implantacijom embriona, iako su vraćeni embrioni odličnog kvaliteta. 

Kako ću znati da nije došlo do implantacije?

Prvi znak je negativan test na trudnoću. U određenim slučajevima dolazi do biohemijske trudnoće, gdje je test na trudnoću pozitivan, a gestacijskog mješka nema unutar maternice, što znači da nije došlo do njegovog razvoja.

Koje su moje medicinske alternative?

Danas postoje mnogi operativne procedure kako bi se ispitale abnormalnosti maternice. Također, uključivanje određene imuno-terapije, te preimplantacijsko genetičko testiranje su jedan od načina liječenja.

Kompleksni slučajevi
Kompleksni slučajevi

Ponovljeni spontani pobačaji

Ponovljeni spontani pobačaj je dijagnoza koja se postavlja kada je došlo dva puta ili više do gubitka trudnoće prije 24. sedmice trudnoće.

Koja su medicinska stanja koja mogu dovesti do spontanog pobačaja?

Antifosfolipidni sindrom ili prisustvo kongenitalnih abnormalnosti unutar maternice (kao što je septum), dovode do gubitka trudnoće.

Postoje li dijagnostički testovi koji mogu otkriti uzroke ponovljenih spontanih pobačaja?

Kako bi Vam pomogli da otkrijete uzrok izgubljenih trudnoća, pored detaljno uzete anamneze i ispitivanja Vaše historije, izuzetno je važno uraditi i hromosomsku analizu.

Majčinstvo kod žena iznad 40 godina

S obzirom na socio-ekonomsko okruženje, sve veći broj žena se odlučuje da majčinstvo odgodi. U posljednje vrijeme imamo veliki broj žena koje su zakoračile u četvrtu deceniju života, i tek onda planiraju da se ostvare u ulozi majke. Medicinski pokazatelji su takvi da se preporučuje trudnoća ranije, no međutim statistika je pokazala da je itekako moguće trudnoću iznijeti i u 40-im.

Kako godine utiču na mogućnost začeća?

Od 30-ih godina pa naviše, mogućnost začeća polahko usporava. Kvalitet jajnih ćelija postepeno se gubi. U 45+ većina žena, prirodno, potpuno gubi sposobnost prirodne  trudnoće. 

Kako godine utiču na kvalitet jajnih ćelija?

Svaka žena kada se rodi ima broj ćelija koji, kako stari, vremenom se gubi i opada, te njihov kvalitet s vremenom postaje slabiji. 

Ukoliko imam više godine od 40 i zatrudnim, koji su rizici?

Mogući rizici kod žena koje su ostvarile trudnoću, a imaju više od 40 godina su prijevremeno rođenje bebe, razvoj hipertenzije i nažalost, prestanak razvoja koji vodi spontanom pobačaju.

Međutim, naš tim nastoji eliminisati sve faktore koji mogu dovesti do gubitka trudnoće, te biti podrška ženama koje se ostvare kao majke u 40-im.

Kompleksni slučajevi
Kompleksni slučajevi

Slabo reagovanje jajnika na stimulaciju

Termin “slabo reagovanje jajnika na terapiju” je korišten za pacijentice koje ne odgovaraju dobro na gonadotropnu stimulaciju. Jedno od najčešćih rješenja je tzv. “prikupljanje” jajnih ćelija iz više perioda stimulacije kako bi se dobio veći broj embriona koji bi se vratili u maternicu i kako bi došlo do trudnoće. 

Mogu li ostati trudna iako moji jajnici jako slabo reaguju na terapiju?

Prateći najnovije protokole u svijetu u liječenju steriliteta dva su načina kako bi ovakve pacijentice ostvarile trudnoću:

  • Primjena dugog protokola
  • Prikupljanje (multi-end OPU) jajnih ćelija, više puta stimulacijoma. 

Koji su uzroci lošijeg reagovanja jajnika na stimulaciju?

Postoji više razloga za ovaj problem, koji mogu uključivati probleme sa smanjenom rezervom jajnika (endometrioze, operacije jajnika, izloženost različitim toksinima ili kemo/radioterapiji ili stil života). Kod nekih žena može biti i genetički uslovljeno. U većini slučajeva je spoj nasljednog i vanjskog faktora.

Loš spemiogram

Nažalost, ovakav nalaz daje male šanse za prirodnu trudnoću, te se takvim pacijentima predlaže metod ICSI, kao oblik medicinski potpomognute oplodnje.

Ono što je od presudnog značaja jeste da se pronađu spermatozoidi koji su morfološki urednog izgleda, a koji signaliziraju da je unutar njih i DNA molekula uredna i bez velikih mutacija. Morfološki uredan spermatozoid ima najveću šansu za oplodnju, uredan razvoj embrija i rođenje zdrave bebe.

Kod izuzetno smanjenog broj spermatozoida u ejakulatu (nakon obrade pronalazak nekoliko ili niti jedan spermatozoid) imamo mogućnost prikupljanja više uzoraka sperme i njihovog kriopohranjivanja , da bi se tokom procedure ICSI imao najkvalitetniji i najbolji odabir spermatozoida.

Kompleksni slučajevi

Želite li da obavimo razgovor?​

Nama će biti zadovoljstvo. Pozovite nas ili popunite kontakt formu i javit ćemo vam se uskoro.
Besplatni info broj 080 020 311

Google reCaptcha: Invalid site key.

Radno vrijeme

Ponedjeljak – petak 08:00 – 16:00
Subota: 08:00 – 12:00
Nedelja neradna

Telefon

BESPLATAN INFO (080) 020 311
+387 (033) 781 735

Adresa

Bulevar Meše Selimovića 17a, 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina