fbpx

Pitanja i odgovori

 • Šta je neplodnost i koji su uzroci?

  Ako se vi i vaš partner suočavate s nemogućnošću začeća, niste sami. Neplodnost se definira kao nemogućnost zatrudnjivanja i pored čestih seksualnih odnosa bez zaštite u toku najmanje godinu dana za većinu ljudi te u toku šest mjeseci u određenim okolnostima.

  Prema dosadašnjim naučnim saznanjima, u svijetu problem sa začećem i postizanjem trudnoće ima izmedju 10-15% parova.

  KADA POTRAŽITI POMOĆ?

  Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije je da ukoliko par u roku od godinu dana ne ostvari trudnoću uz redovne seksualne odnose, potrebno je da se obrate ljekaru kako bi se ustanovio problem.

  Kod parova koji su stariji od 35 godina preporučuje se potražiti pomoć i ranije, odnosno nakon 6 mjeseci nezaštićenog seksualnog odnosa.

  KOJI SU UZROCI NEPLODNOSTI?

  Neplodnost kod žena:

  • Pogreške ciklusa, anovulacija 20-30%
  • Oštećenje jajovoda 10-12%
  • Endometrioza 20-30%
  • Abnormalnosti uterusa 5 – 10%
  • Nerazjašnjena (idiopatska) neplodnost 30%

  Neplodnost kod muškaraca:

  Istraživanja su pokazala da posljednjih 50 godina zabilježena značajna redukcija kvalitete spermija kod muškaraca, te ukoliko selektiramo prema spolu, ona je od 40-50% muški faktor.

  Uzroci mogu da budu: niža koncentracije spermija, pokretljivost, morfologija ili DNK oštećenja spermija.

  Za povišenu prevalenciju neplodnosti ponekad su odgovorni i okolinski faktori– česta upotreba različitih kemikalija i eko zagađenja u velikoj mjeri utječu na reprodukcijsko zdravlje muškaraca.

 • Koji testovi postoje za utvrđivanje neplodnosti?

  Testovi za dijagnosticiranje neplodnosti uključuju kompletnu anamnezu i fizički pregled muškarca kao i žene.

  Ne postoji jedan jedini, najbolji test ili idealna pretraga za neplodnost. U praksi, potrebno je obaviti više testova i pretraga kako bi se identificirali problemi koji mogu doprinijeti muškoj i ženskoj neplodnosti.

  TESTOVI NEPLODNOSTI ZA ŽENE

  PAPA TEST

  Većina žena upoznata je s ovim osnovnim ginekološkim testom. Papa test i vaginalni pregled najbolji su načini otkrivanja raka grlića maternice, drugih problema s grlićem maternice ili aktivnih spolno prenosivih bolesti. Bilo koji od navedenih problema može ometati plodnost kod žena.

  Važno započeti tretman dok je pacijentica zdrava, jer u slučaju postojećih problema s grlićem maternice ne preporučuje se raditi bilo kakve hirurške intervencije u toku trudnoće.

  Važno je da se papa test uradi prije početka primjene metoda IVF tretmana.

  TESTOVI OVULACIJE

  Kako bi žena zatrudnjela, jajnici moraju izbaciti jajnu ćeliju svaki mjesec (ovulacija). Ženama koje imaju nepravilne menstruacije može biti potrebno testiranje kako bi se utvrdilo da li ovuliraju.

  TESTOVI REPRODUKTIVNIH ORGANA

  Maternica, jajovodi i jajnici moraju dobro funkcionirati kako bi žena zatrudnjela. Zdravlje ovih organa moguće je provjeriti različitim postupcima.

  HISTEROSALPINOGRAM

  Također nazvan HSG, podrazumijeva serije rendgenskih snimaka kojim se utvrđuje stanje jajovoda i maternice nakon ubrizgavanja tečne boje kroz vaginu. HSG može pomoći u dijagnosticiranju blokada jajovoda i problema s maternicom. Ako je jedan od jajovoda blokiran, opstrukcija se može vidjeti na rendgenu. HSG se obično radi neposredno nakon menstruacije.

  TRANSVAGINALNI ULTRAZVUK

  Ultrazvučna sonda uvodi se u vaginu te se uz pomoć zvučnih talasa mogu snimati jajnici i maternica i utvrditi postojanje folikula u jajnicima.

  TESTOVI MUŠKE NEPLODNOSTI

  SPERMIOGRAM (ANALIZA SPERME)

  Preporučujemo da na prvi pregled zajedno dođu i partner i partnerica. U tom slučaju spermiogram se obavlja prvi dan, uz ostale potrebne preglede. Rezultati su dostupni već za dva sata. Prije ovog testa neophodna je seksualna apstinencija od tri do pet dana. Ako muškarac već posjeduje rezultate spermiograma, dovoljno je da ih ponese sa sobom.

  FIZIČKI PREGLED

  Dobar fizički pregled može otkriti i dati naznake hormonalnih problema. Može se izmjeriti veličina testisa. Idealno je da fizički pregled obavi urolog.

  HORMONSKA EVALUACIJA

  Testosteron, kao i mnogi drugi hormoni, proizvodi se u mozgu, a taj hormon kontrolira proizvodnju sperme. Međutim, hormoni ne predstavljaju ključni problem kod 97% neplodnih muškaraca.

  GENETSKA ANALIZA

  Genetskoj analizi potrebno je podvrgnuti muškarce koji imaju veoma mali broj spermatozoida, ili ih uopće nemaju, ili nakon ponovljenih IVF neuspjeha. Ova analiza obavlja se uzimanjem uzorka krvi. Ljekar može zatražiti genetske testove u obliku hromozomske analize i/ili testa mikrodelecija Y hromozoma.

 • Koja je razlika između sterilnosti i neplodnost?

  Sterilitet je nemogućnost pojedinca ili para da zatrudne, dok neplodnost znači da par, nakon što je uspio zatrudnjeti, nije u mogućnosti da dovede trudnoću do porođaja i rodi zdravu bebu.

 • Svi naši inicijalni testovi su bili uredni. Zašto ne možemo zatrudnjeti?

  Inicijalno testiranje je korisno u otkrivanju velikih problema kao što je nizak broj spermatozoida ili začepljene jajovode. Otprilike 20-25% pacijenata sa neplodnošću imat će uredne nalaze nakon testiranja (nazvano “neobjašnjena neplodnost”).

  Ovo se barem djelimično može objasniti padom plodnosti usljed starenja. Često smo u mogućnosti da dobijemo dodatne informacije o tome zašto niste zatrudnjeli putem intenzivnog pračenja naših pacijenata od strane našeg medicinskog kadra.

 • Koja je razlika između primarne i sekundarne neplodnosti?

  Primarna neplodnost odnosi se na parove koji nisu zatrudnjeli nakon najmanje jedne godine spolnih odnosa bez korištenja metoda kontrole rađanja. Sekundarna neplodnost odnosi se na parove koji su barem jednom uspjeli zatrudnjeti, ali sada ne mogu.

 • Može li se neplodnost majke ili oca prenijeti na bebu?

  Bebe rođene kao rezultat potpomognute oplodnje su kao i ostala djeca i nemaju nikakvih dodatnih zdravstvenih problema.

 • Možemo li imati spolni odnos tokom IVF?

  Za ciklus IVF-a/transfera embriona (uključujući zamrznute transfere embriona), savjetujemo da se uzdržite od snošaja ili da koristite kondome tokom ciklusa liječenja do testa na trudnoću kako biste izbjegli visoko rizičnu višeplodnu trudnoću od istovremenog prirodnog začeća.

  Za ciklus IUI, možete imati nezaštićene odnose na dan vašeg IUI i poslije (ali to nije neophodno za uspjeh ciklusa).

 • Postoji li rizik od rađanja djeteta putem vantjelesne oplodnje?

  Važno je prepoznati da je stopa urođenih mana u općoj populaciji oko 3% svih porođaja za ozbiljnije malformacije i 6% ako su uključeni blaži defekti. Nedavne studije su sugerirale da stopa ozbiljnijih urođenih mana kod djece začete IVF-om može biti od 4 do 5%. Ova neznatno povećana stopa defekata također je prijavljena za djecu rođenu nakon IUI i za prirodno začetu braću i sestre djece IVF, stoga je moguće da je faktor rizika inherentan ovoj određenoj populaciji pacijenata, a ne tehnici koja se koristi za postizanje začeća.

  Istraživanja pokazuju da su djeca začeta vantjelesnom oplodnjom u rangu s općom populacijom u akademskom uspjehu, kao i po ponašanju i psihičkom zdravlju.

 • Da li hormoni plodnosti predstavljaju dugoročan zdravstveni rizik?

  Brojne studije su sprovedene od 1992. godine kada je ovo pitanje prvi put istaknuto. Niko nije pronašao povezanost između lijekova za plodnost i većeg rizika od raka jajnika. Preliminarni rezultati tekuće studije Američkog Nacionalnog instituta za zdravlje također sugeriraju da nema povezanosti između lijekova za plodnost i raka jajnika, materice ili dojke.

 • Liječenje je bilo neuspješno, kada ponovo mogu da pokušam?

  Savjetujemo da odmorite svoje tijelo bar 2 mjeseca prije nego započnete novi ciklus.

 • Gdje i kako dati uzorak sperme?

  Uzorci sperme se dostavljaju masturbacijom i mogu se proizvesti u klinici gdje možemo osigurati da na vaš uzorak neće utjecati bilo kakvi vanjski faktori prije testiranja. Muškarcima koji su imali poteškoća u pravljenju uzorka sperme na klinici bi se savjetovalo da naprave uzorak sperme kod kuće ili u obližnjem hotelu i prevezu ga do nas u roku od sat vremena od proizvodnje kako bi održali održivost.

 • Da li se treba uzdržati od spolnog odnosa prije analize sjeme i nakon IUI (inseminacije)?

  Molimo Vas da se uzdržite 48 sati prije davanja uzorka analize sjemena. Nema ograničenja u vezi sa spolnim odnosom nakon IUI.

 • Da li IVF iskoristi sve ženske jajne ćelije?

  Jajnici žene sadrže stotine potencijalnih jajnih ćelija. Svakog mjeseca, tokom prirodnog ciklusa ovulacije, jajnik odabire samo jednu jajnu stanicu iz grupe od 100 – 1.000. Ona jajašca koja nisu odabrana prolaze kroz proces prirodne ćelijske smrti koji se zove atrezija. Kada žena koristi lijekove za plodnost, proces prirodne selekcije tijela je nadjačan, a broj ovih inače neiskorištenih jajnih stanica može rasti. U datom ciklusu može se stimulirati čak 20 jajašacadi. Stoga, kada se koriste lijekovi za plodnost u procesu vantjelesne oplodnje, ne samo da žena ne koristi sve svoje jajne stanice, već ona ‘spašava’ jajne ćelije koje bi inače bile podvrgnute atreziji.

 • Može li se predviditi dan mog embrion transfera?

  Moramo osigurati da su se vaša oplođena jajašca dovoljno razvila. Do trećeg dana, embrioni bi se trebali podijeliti u osmoćelijsku fazu. Naš embriolog će svakodnevno procjenjivati vaše embrije i odlučiti koji bi dan bio idealan za prijenos embrija. Budući da ne možemo predvidjeti kako će se embriji razviti, odluka o tome kada će se transfer donijeti će biti donesena ujutro 3. dana nakon prikupljanja jajnih stanica. Naš embriolog će vam svakodnevno dostavljati ažurirane podatke o napretku vaših embrija, uključujući i kada će transfer embrija najvjerovatnije biti.

 • Da li treba da mokraćni mjehur bude pun za vrijeme emrion transfera?

  Da. Kada počnemo sa ovom procedurom, koristimo ultrazvuk za pregled vaše materice kako bismo provjerili pozicije embriona. Puna bešika omogućava jasnije skeniranje, a takođe pomaže lakšem polaganju embriona u matericu.

 • Koliko traje emrio transfer?

  Traje odprilike 30 minuta. Generalno, tokom ove procedure nema nelagodnosti ili bola.

 • Šta je embrion blastocista?

  Embrion blastociste je embrion koji je star 5-6 dana. Normalan transfer embriona može se obaviti 3. dana nakon uzimanja jajnih ćelija, dok se blastocista uzgaja u našoj laboratoriji naredna 2-3 dana kako bi se poboljšao odabir. Naš cilj bi uvijek bio da prenesemo blastociste ako ispunjavate kriterije za iste.

 • Koje su šanse za trudnoću sa smrznutim embrionima?

  Uspjeh postupaka prijenosa smrznutih embrija ovisi od tri faktora:

  Kvaliteta i stop preživljavanja smrznutih embrija. Generalno, zamrzavamo samo embrije dobrog kvaliteta, tako da je trenutna stopa preživljavanja veća od 90%.

  Starost žene od koje potiću jajne ćelije. Kod pacijenata mlađih od 37 godina, šanse za trudnoću sa smrznutih embrionima su slične trudnoći sa svježim embrionima.

  Kod pacijenata starijih od 37 godina, šanse za trudnoću sa smrznutim embrionima opadaju u kombinaciji sa općim padom plodnosti, ali i dalje mogu biti prilično dobre. Kao i uvijek, najbolje je razgovarati o individualnoj situaciji žene sa njenim ljekarom.

  Status materice kod žene koja prima embrione. Zdrava sluznica endometrija bez ikakvih interferirajućih fibroida ili polipa pruža zdravo okruženje za implantaciju embrija.

 • Koliko dugo pacijenti koji žive van Sarajeva moraju ostati na našoj klinici?

  Mnogi naši pacijenti dolaze iz raznih dijelova Evrope i iz cijelog svijeta. Oni koji su započeli stimulacijski tretman od kuće doći će u našu kliniku otprilike 5-7 dana kasnije. Većina pacijenata mora biti u našoj poliklinici od 10 dana do tri sedmice. Naše osoblje je uvijek na raspolaganju da pomogne i savjetuje pacijente izvan grada tijekom liječenja, putem telefona ili e-maila.

 • Da li mogu da uzmem čašu vina tokom liječenja?

  Predlažemo da ograničite konzumiranje alkohola tokom liječenja I terapije i izbjegavanje konzumiranje istog tokom trudnoće.

 • Mogu li plivati tokom tretmana u vašoj klinici (more, bazen)?

  Da, bez ikakvih problema.

 • Mogu li da pijem kafu tokom tretmana ili druga kofeinska pića?

  Preporučuje se limitirano konzumiranje kofeinskih pica tokom tretmana i trudonoće. (Manje od 150-200 mg kofeina na dan)

 • Koliko često par treba da ima spolni odnos da bi postigao trudnoću?

  Nakon što jajna stanica napusti jajnik preživljava otprilike 48 sati i tek za to vrijeme može biti oplođena spermatozoidima koji održavaju svoj kapacitet za oplodnju najviše 72 sata. U svakom slučaju, bolje je ne biti opsjednut praćenjem ovulacije, jer je anksioznost zbog trudnoće kontraproduktivna za trudnoću, a može čak i oštetiti vezu u paru. Ipak, vjerovatnoća spontane trudnoće nakon godinu dana pokušaja uveliko se smanjuje, čak i uz pažljivo planiranje seksualnih odnosa.

 • Do koje godine muškarci i žene mogu imati djecu?

  Ne postoji zakonska granica koja sprečava par da pokuša da ima bebu. Mnogo zavisi od okolnosti svakog para, od njihovog zdravlja i fizičkog stanja, ali i od drugih faktora. Za žene, 50 godina je razumna granica preko koje se ne preporučuje liječenje neplodnosti.

 • Kada pacijenti koji žive izvan Sarajeva mogu otputovati kući nakon IVF tretmana?

  Većina naših pacijenata koji žive izvan Sarajeva vraća se kući dan nakon embrion transfera jer nema medicinskog razloga da ostanu u našoj poliklinici nakon IVF tretmana. Sve vrste putovanja su bezbjedne. Sjedenje duže vrijeme neće utjecati na šanse za trudnoću. Preporučujemo pacijentima koji putuju zračnim putem da piju dosta tekućine, jer cirkulirajući zrak može biti prilično suh, a dehidraciju treba izbjegavati.

Želite da Vas pozovemo?

U formi ispod unesite vaše podatke i ubrzo ćemo vas kontaktirati.

Želite li da obavimo razgovor?​

Nama će biti zadovoljstvo. Pozovite nas ili popunite kontakt formu i javit ćemo vam se uskoro.
Besplatni info broj 080 020 311

Google reCaptcha: Invalid site key.

Radno vrijeme

Ponedjeljak – petak 08:00 – 16:00
Subota: 08:00 – 12:00
Nedelja neradna

Telefon

BESPLATAN INFO (080) 020 311
+387 (033) 781 735

Adresa

Bulevar Meše Selimovića 17a, 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina