fbpx

Koji testovi postoje za utvrđivanje neplodnosti?

Testovi za dijagnosticiranje neplodnosti uključuju kompletnu anamnezu i fizički pregled muškarca kao i žene.

Ne postoji jedan jedini, najbolji test ili idealna pretraga za neplodnost. U praksi, potrebno je obaviti više testova i pretraga kako bi se identificirali problemi koji mogu doprinijeti muškoj i ženskoj neplodnosti.

TESTOVI NEPLODNOSTI ZA ŽENE

PAPA TEST

Većina žena upoznata je s ovim osnovnim ginekološkim testom. Papa test i vaginalni pregled najbolji su načini otkrivanja raka grlića maternice, drugih problema s grlićem maternice ili aktivnih spolno prenosivih bolesti. Bilo koji od navedenih problema može ometati plodnost kod žena.

Važno započeti tretman dok je pacijentica zdrava, jer u slučaju postojećih problema s grlićem maternice ne preporučuje se raditi bilo kakve hirurške intervencije u toku trudnoće.

Važno je da se papa test uradi prije početka primjene metoda IVF tretmana.

TESTOVI OVULACIJE

Kako bi žena zatrudnjela, jajnici moraju izbaciti jajnu ćeliju svaki mjesec (ovulacija). Ženama koje imaju nepravilne menstruacije može biti potrebno testiranje kako bi se utvrdilo da li ovuliraju.

TESTOVI REPRODUKTIVNIH ORGANA

Maternica, jajovodi i jajnici moraju dobro funkcionirati kako bi žena zatrudnjela. Zdravlje ovih organa moguće je provjeriti različitim postupcima.

HISTEROSALPINOGRAM

Također nazvan HSG, podrazumijeva serije rendgenskih snimaka kojim se utvrđuje stanje jajovoda i maternice nakon ubrizgavanja tečne boje kroz vaginu. HSG može pomoći u dijagnosticiranju blokada jajovoda i problema s maternicom. Ako je jedan od jajovoda blokiran, opstrukcija se može vidjeti na rendgenu. HSG se obično radi neposredno nakon menstruacije.

TRANSVAGINALNI ULTRAZVUK

Ultrazvučna sonda uvodi se u vaginu te se uz pomoć zvučnih talasa mogu snimati jajnici i maternica i utvrditi postojanje folikula u jajnicima.

TESTOVI MUŠKE NEPLODNOSTI

SPERMIOGRAM (ANALIZA SPERME)

Preporučujemo da na prvi pregled zajedno dođu i partner i partnerica. U tom slučaju spermiogram se obavlja prvi dan, uz ostale potrebne preglede. Rezultati su dostupni već za dva sata. Prije ovog testa neophodna je seksualna apstinencija od tri do pet dana. Ako muškarac već posjeduje rezultate spermiograma, dovoljno je da ih ponese sa sobom.

FIZIČKI PREGLED

Dobar fizički pregled može otkriti i dati naznake hormonalnih problema. Može se izmjeriti veličina testisa. Idealno je da fizički pregled obavi urolog.

HORMONSKA EVALUACIJA

Testosteron, kao i mnogi drugi hormoni, proizvodi se u mozgu, a taj hormon kontrolira proizvodnju sperme. Međutim, hormoni ne predstavljaju ključni problem kod 97% neplodnih muškaraca.

GENETSKA ANALIZA

Genetskoj analizi potrebno je podvrgnuti muškarce koji imaju veoma mali broj spermatozoida, ili ih uopće nemaju, ili nakon ponovljenih IVF neuspjeha. Ova analiza obavlja se uzimanjem uzorka krvi. Ljekar može zatražiti genetske testove u obliku hromozomske analize i/ili testa mikrodelecija Y hromozoma.

Želite li da obavimo razgovor?​

Nama će biti zadovoljstvo. Pozovite nas ili popunite kontakt formu i javit ćemo vam se uskoro.
Besplatni info broj 080 020 311

Google reCaptcha: Invalid site key.

Radno vrijeme

Ponedjeljak – petak 08:00 – 16:00
Subota: 08:00 – 12:00
Nedelja neradna

Telefon

BESPLATAN INFO (080) 020 311
+387 (033) 781 735

Adresa

Bulevar Meše Selimovića 17a, 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina