fbpx

Historija IVF-a

Dana 25. jula 2020. godine proslavili smo 42. rođendan prve bebe na svijetu začete IVF tehnologijom.

Savremeni, efikasni tretmani za neplodnost su omogučili brojnim parovima i osobama koje nastoje izliječiti neplodnost da konačno realiziraju svoje snove o potomstvu i proširenju porodice.
Američki Centar za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) je u 2018. godini evidentirao 306.197 ciklusa liječenja neplodnosti u SAD, od kojih je 99% tretmana neplodnosti uključivalo vantjelesnu oplodnju (IVF).

Iako je vantjelesna oplodnja danas efikasna i izuzetno popularna metoda liječenja neplodnosti, postala je postepeno pristupaćna za parove diljem svijeta tek sredinom 20. stoljeća. Evaluirati ćemo ukratko historiju IVF-a kako bismo mogli razumjeti kako se ova grana medicine razvijala i kako su i na koji način su medicinski istraživači diljem svijeta doprinijeli razvoju ove discipline.

Počeci IVF-a tokom 20. stoljeća
Dana 25. jula 2020. godine proslavili smo 42. rođendan prve bebe na svijetu začete IVF tehnologijom, sad već gospođu u najboljim godinama Louise Brown. Od početnih, pionirskih istraživanja, koja su dala revolucionarne rezultate, do savremenog IVF tretmana za neplodnost, bili su potrebni brojni naučnoistraživački angažmani, koji su zahtijevali vrijeme i resurse.

Temelji IVF-a: od 1920-ih do 1960-ih
U periodu između 1920-ih i 1960-ih godina prošlog stoljeća, brojne inovacije i otkrića naučnoistraživačkih eksperata su postavili temelje IVF procedura:
• 1923. g. Identificiran ženski hormon plodnosti estrogen;
• 1929. g. Identificiran i ženski hormon plodnosti progesteron;
• 1943. g. Razvijeni su hormonski suplementi za plodnost;
• 1950-ih IVF testiranja na miševima i zečevima;
• 1960-ih Razvijeni su lijekovi za stimulaciju plodnosti;
• 1968. g. Prvi uspješni pokušaji ekstrakcije i oplodnje humanih jajašca;
• 1969. g. Revolucionarna prva oplodnja humanih jajnih ćelija.

Zahvaljujući suplementima i lijekovima za neplodnost, liječnici su uspjeli povećati šanse za trudnoću kod pacijenata. Ovi lijekovi i suplementi su također omogučili multidisciplinarnim ekspertima da kontroliraju i pravilno odrede vrijeme za razvoj jajne ćelije i za ovulaciju, što je ključ uspjeha IVF.

1950-e: Testiranje IVF tehnike na životinjama
IVF metoda je prvi put korištena u 1950-im godinama prošlog stoljeća putem medicinske opservacije i testiranja na životinjama. Ova testiranja su vodila ka najvažnijim otkrićima u vantjelesnoj oplodnji, što je na kraju kreiralo put ka uspješnom IVF tretmanu.

Tokom 1950-ih godina prošlog stolječa, Dr. Min Chueh Chang iz Worcester fondacije, je uspješno porodio zečice koristeći IVF proces. Ova trudnoća je bila od izričite važnosti zato što je dokazala da se embrion oplođen u laboratoriji može uspješno prenijeti u maternicu i omogućiti trudnoću.
Od testiranja IVF metoda na miševima i zečevima, istraživači su se počeli fokusirati na repliciranje rezultata IVF tretmana na ljudima, nakon što je dokumentovan uspjeh kod životinja.

1970-ih: Početni pokušaji IVF tretmana na ljudima

Iako je prva IVF procedura na životinjama testirana 1959. godine, trebalo je proći vremena prije nego što bi IVF tretman postao izvodljiv na ljudima. Važno je naglasiti da je bilo nekoliko neuspjelih IVF pokušaja tokom ranih 1970-ih.
Godine 1973., medicinski magazin Lancet je objavio istraživanje australskog tima na Univerzitetu Monash koji je uspio realizirat prvu IVF trudnoću, ali je trudnoća završila pobačajem nekoliko dana poslije. Godine 1976., nek stručne studije su evidentirale vanmateričnu (ektopičnu) trudnoću uz primjenu IVF-a, koja nije bila održiva s obzirom na tadašnje okolnosti i tehnologiju.
Pored ovih neuspješnih pokušaja vantjelesne oplodnje, treba spomenuti i kontroverzni pokušaj vantjelesne oplodnje 1973. godine, doktora Landrum Shettlesa iz New Yorka. On je pokušao provesti tajnu IVF proceduru u Columbia Presbyterian bolnici. Supervizor dr. Shettlesa osujetio je pokušaj postupka jer je trebao biti izveden bez ikakvog nadzora pacijenta.
1978. godina: Prva osoba rođena kroz IVF proces
Trebali smo čekati do 1978. godine kada je zabilježena prva uspješna IVF trudnoća i porod.
Dr. Patrick Steptoe i dr. Robert Edwards obavili su zahvat u Engleskoj, što je rezultiralo rođenjem Louise Brown 25. jula 1978. godine. Louise je i danas živa i zdrava, te je živi dokaz uspješnosti inovacija napravljenih tokom nekoliko decenija.
Sa prvim živim rođenjem bebe začete IVF-om, izgradnja porodice postala je pristupačnija i uobičajena za parove širom svijeta. Mediji su, nakon uspješnog začeća Brownove, stavili u središte pažnje tretmane neplodnosti za one koji ne mogu zatrudnjeti, a drugi parovi su počeli proaktivno tražiti pomoć za neplodnost.

1980-ih: IVF postaje „mainstream“

Iako su doktori dokazali da se procedura IVF-a može sigurno i uspješno izvesti, trebalo je određeni vremenski period kako bi IVF postao pristupačan širim masama.
Upravo se to desilo tokom 1980-ih, kada se sve više ljudi okrenulo ka IVF-u i drugim procedurama kako bi dobili šansu da realiziraju trudnoću i prošire porodicu. Poboljšanja u poljima medicinske opreme i usavršavanje tehnika vantjelsne oplodnje će se usavršiti tokom narednih decenija.
Do 1986. godine, preko 1.000 djece je rođeno primjenom IVF metoda. Četrdesetogodišnje putovanje razvoja vantjelesne oplodnje postavilo je problem neplodnosti u javni diskurs i promijenilo milione života širom svijeta. Ovaj razvoj tehnologije je percipiran kao čudo 20-og stoljeća i još uvijek daje izvanredne rezultate.

Saznajte više o IVF procedurama

Imamo dosta toga da naučimo iz historije razvoja IVF-a. Medicinski stručnjaci diljem svijeta kontinuirano nastavljaju raditi i usavršavati ovu granu medicine. Uz današnju efikasnu tehnologiju, IVF tretman se fokusira i na razvoj preimplatacijskog genetskog testiranja kao i na smanjivanje troškova tretmana koji se koriste kod problema neplodnosti.
Ali važno je shvatiti da se historija IVF metoda još piše i u današnje vrijeme i da ne znamo šta će budućnost donijeti.
Važno je napomenuti da se historija razvoja IVF metoda još uvijek piše i da možemo u budućnosti očekivati još bolju efikasnost i poboljšanje statističkih rezultata uspješno realiziranih vantjelesnih oplodnji pomoću ovih savremenih procedura.

Za sva dodatna pitanja, poliklinika New Life Vam stoji na raspolaganju.

Kontaktirajte nas putem našeg besplatnog info broja 080 020 311 ili e-mail adrese: info@newlife.ba.

Gdje život počinje.

Želite li da obavimo razgovor?​

Nama će biti zadovoljstvo. Pozovite nas ili popunite kontakt formu i javit ćemo vam se uskoro.
Besplatni info broj 080 020 311

Google reCaptcha: Invalid site key.

Radno vrijeme

Ponedjeljak – petak 08:00 – 16:00
Subota: 08:00 – 12:00
Nedelja neradna

Telefon

BESPLATAN INFO (080) 020 311
+387 (033) 781 735

Adresa

Bulevar Meše Selimovića 17a, 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina