fbpx

IUI vs IVF

U poliklinici New Life Sarajevo, naši specijalisti i doktori mogu Vas voditi kroz razlike između IUI i IVF procedura i pomoći vam da odlučite koja je opcija najbolja za vas. 

Dva najčešća korištena medicinska tretmana za neplodnost su intrauterina inseminacija (IUI) i in vitro fertilizacija (IVF). Ako nakon nekoliko mjeseci ne uspijevate realizirati trudnoću spontanim nezaštićenim spolnim odnosima, možda je vrijeme da razmišljate o mogućnostima i vrstama tretmana liječenja neplodnosti.

Vjerovatno imate pitanja i nedoumica o tome šta svaki od ovih tretmana može učiniti za Vas i po čemu se razlikuju. U poliklinici New Life Sarajevo, naši specijalisti i doktori mogu Vas voditi kroz razlike između IUI i IVF procedura i pomoći vam da odlučite koja je opcija najbolja za vas. 

Procedura intrauterine inseminacije (IUI)

Tokom postupka inseminacije, sperma muškog partnera se ubacuje jedanput ili dva puta u maternicu buduće majke ili surogata u danima nakon njene ovulacije.

Ubrizgavanjem sperme direktno u matericu, IUI povećava šanse da se sperma i jajna ćelija sretnu kako bi se stvorio oplođeni embrion. Upotreba većih koncentracija kvalitetne sperme također povećava mogućnost uspješnog začeća i trudnoće.

Prednosti i nedostaci IUI

Procedura IUI-a se često bira jer oduzima manje vremena i obično je jeftinija od IVF-a. Tokom postupka IUI-a, sperma muškog partnera (ili donatora) se ubacuje direktno u maternicu. Proces se inicira tokom ovulacije ženskog partnera.

Intrauterina inseminacija se obično preporučuje ženama mlađim od 35 godina jer žene u ovom dobnom rasponu imaju veću stopu uspješnih začeća od žena starijih od 35 godina. Žene u dobi od 40 ili više godina imaju najnižu stopu uspjeha sa IUI, uz samo oko 5% šanse za uspješnu trudnoću.

Također je važno napomenuti da, budući da se IUI može kombinirati s upotrebom lijekova za stimulaciju jajnika, mogućnost od blizanaca ili tripleta je veći.

Često se žene odluče za dva do tri kruga IUI procedure, te ako to ne uspije kreću u postupak IVF-a. 

Procedura vantjelesne oplodnje (IVF)

Vantjelesna oplodnja je jedna od najpopularnijih i najuspješnijih metoda liječenja neplodnosti. Kao što je ranije spomenuto, ako tri ili više rundi IUI ne uspiju, naši ljekari preporučuju pokušaj IVF-a. Ovom metodom, lijekovi za plodnost se koriste za stimulaciju jajnika, što stimulira proizvodnju više od jedne jajne stanice u isto vrijeme.

Kada sazriju, jajne ćelije se uzimaju i oplođuju spermom u laboratoriji. Nastali embriji se zatim prenose u matericu. Kada se ovaj postupak prijenosa embrija završi, embriji se mogu pričvrstiti za zid materice, što rezultira trudnoćom.

Zašto parovi koriste IVF procedure

Općenito, IVF ima veću stopu uspjeha od intrauterine inseminacije. To je preporučena metoda za žene starije od 40 godina.

Osim toga, IVF daje vašem liječniku i specijalistima za plodnost veću kontrolu nad brojem embrija koji će biti prebačeni u matericu, što smanjuje rizik od rađanja blizanaca ili tripleta.

Međutim, IVF zahtjeva veču količinu lijekova za plodnost i ima više sveukupnih troškova. Postupak IVF-a je skuplji od intrauterine inseminacije, tako da će biti neophodna konsultacija sa našim specijalistom s obzirom na uzrok vaše neplodnosti, kako biste utvrdili da li su IVF ili IUI pravi izbor za vas.

Kako odlučiti između IVF i IUI procedura?

Najbolji način da utvrdite da li su IUI ili IVF pravi izbor za Vas je da se konsultujete sa našim doktorima u poliklinici New Life Sarajevo. Iako možda već imate već donesenu odluku koju preferiranu proceduru želite, ipak  naši doktori i drugi specijalisti Vam mogu dati stručne informacije i preporuke na osnovu vaših godina, općeg zdravstvenog statusa, uzroka vaše neplodnosti i ostalih parametara.

Principijelno, mlađi parovi imaju više uspjeha s IUI procedurama, te bi općenito mogli biti bolji kandidati za ovaj medicinski tretman. Međutim, ako oplodnja nije uspješna i potrebno je više ciklusa IUI-a, ova usluga može iziskivati i veća finansijska sredstva. Stoga, potrebno je izbalansirati sveukupne troškove, koristi, rizike i ostale parametre prije nego donesete konačnu odluku.

Za sva ostala pitanja tu smo za Vas na besplatnom info telefonu 080 020 311 ili preko e-mail adrese: info@newlife.ba.

Gdje život počinje.

Želite li da obavimo razgovor?​

Nama će biti zadovoljstvo. Pozovite nas ili popunite kontakt formu i javit ćemo vam se uskoro.
Besplatni info broj 080 020 311

Google reCaptcha: Invalid site key.

Radno vrijeme

Ponedjeljak – petak 08:00 – 16:00
Subota: 08:00 – 12:00
Nedelja neradna

Telefon

BESPLATAN INFO (080) 020 311
+387 (033) 781 735

Adresa

Bulevar Meše Selimovića 17a, 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina