fbpx

Šta je i ko bi trebao raditi AMH test?

Važnost AMH hormona

AMH (Anti- Mullerov hormon)- hormone ovarijalne rezerve

1. Šta je AMH (Anti- Mullerov hormon)
Anti Mullerov hormon (AMH) je hormon koji proizvode jajnici, odnosno primarni folikuli u jajnicima. Nivo AMH daje nam informaciju ovarijalne rezerve (npr. koliko jajnih ćelija je raspoloživo), u odnosu na druge žene sličnih godina.

2. Zašto je važan AMH?
Za razliku od muškaraca koji konstantno proizvode spermatozoide, žene su rođene sa cjeloživotnom zalihom jajnih ćelija. Jako je važno znati ovarijalnu rezervu, posebno, ukoliko planirate bebu. Također, važno je znati da nivo AMH ne predviđa šanse za prirodno začeće.

3. Šta je AMH test?
To je hormonalni test koji procjenjuje broj jajnih ćelija, odnosno folikula u jajnicima žene. Ovaj podatak daje specijalisti ginekologu ideju o tome koliko su jajnici u mogućnosti dati jajnih ćelija, koliko je pogodan određeni IVF postupak, te kako bi ovi postupci bili uspješni.

4. Ko bi trebao uraditi AMH test?
Žene koje planiraju IVF ili bilo koji postupak liječenja neplodnosti, rade ovaj test, sa nizom ostalih parametara kao što su ultrazvučni procjena antralnih folikula. Kreira nam mogućnost da prilagodimo način vantjelesne oplodnje za svakog pacijenta, a s ciljem što boljeg ishoda.

5. Koji faktori pridonose niskoj vrijednosti AMH?
Godine pacijentica utiču na nivo AMH. Mada i svaka žena posjeduje različit broj antralnih folikula. Ovarijalna rezerva se dramatično smanjuje tokom vremena. Broj im se postepeno smanjuje do 30 godine, nakon čega ubrza smanjivanje, te još brže nakon 35 godine. Postoje neke određene okolnosti u kojima je nivo AMH netačan, gdje pacijentica koristi pilule ili ima neku disfunkciju hipotalamusa.

6. Kako se mjere rezultati AMH testa?
AMH test ne mjeri kvalitet, već kvantitet jajnih ćelija, te može biti indikator očekivanog broja jajnih ćelija u postupcima vantjelesne oplodnje. Jako je važno interpretirati vrijednosti AMH zajedno sa ostalim faktorima koji utiču na plodnost. Test se radi uzorkovanjem krvi na našoj klinici I rezultati budu gotovi 7- 10 dana.

7. Šta se može uraditi u slučaju niskog AMH hormona?
Ne postoji terapija koja bi povećala broj jajnih ćelija koje se proizvode u jajnicima. Jedino što se može uraditi je da se proaktivno djeluje. Ako pacijentica dođe sa niskim AMH, te prezentira svoj problem neplodnosti, što prije se moraju poduzeti određene mjere.

Ukoliko trebate dodatnih informacija, pišite nam u inbox stranice ili nas pozovite na besplatan info 080 020 311
#ivf #newlifeivfcentar #AMH

Želite li da obavimo razgovor?​

Nama će biti zadovoljstvo. Pozovite nas ili popunite kontakt formu i javit ćemo vam se uskoro.
Besplatni info broj 080 020 311

Google reCaptcha: Invalid site key.

Radno vrijeme

Ponedjeljak – petak 08:00 – 16:00
Subota: 08:00 – 12:00
Nedelja neradna

Telefon

BESPLATAN INFO (080) 020 311
+387 (033) 781 735

Adresa

Bulevar Meše Selimovića 17a, 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina