April 28, 2022 Darjan

Prva epizoda “Pitajte NewLife”

Klikom na dugme play možete poslušati prvu epizodu “Pitajte NewLife” gdje Vam doktorica Amela Hodža i magistrica psihologije Jasmina Hodžić odgovaraju na Vaša pitanja.

Ako pak više uživate u čitanju vašeg sadržaja, u nastavku smo pripremili transkript cijele emisije.

Kako prepoznati da je pravo vrijeme za IVF proceduru?

dr Amela Hodža: Uspjeh IVF-a zavisi od brojnih faktora, vrlo je važna optimalna tjelesna težina I balans hormona. Među IVF pacijentima dominira visoka učestalost debljine i sindrom policističnih jajnika i nerijetko su ovakva stanja udružena, te čine 60 do 70% pacijentica koje se bore sa sterilitetom.

Vrlo često uz ova dva stanja imamo prisutnost poremećaja hormona i inzulinske rezistencije, te sve to dovodi do smanjenog uspjeha IVF tretmana i povećava rizik od pobačaja. Također i okolišni toksini mogu poremetiti hormone i pridonijeti debljanju.

Oni se mogu udisati, pojesti ili absorbirati kroz kožu i sluznicu. To su: duhan, pesticidi, insekticidi, kozmetika, boja za kosu, živa, hormoni, steroidi.

Pri svakom IVF tretmanu se svako preporučuje regulisati ishranu, smanjiti ugljikohidrate, te uključiti fizičku aktivnost dva do tri puta sedmično.

Tokom pripreme, također uradimo potrebne nalaze hormona. U slučaju odstupanja da možemo terapijom regulisati prije samog postupka vantjelesne oplodnje.

Osim ishrane, također uključimo vitamine i suplemente koji pozitivno utiču na sam tok oplodnje koji također pripreme tijelo na trudnoću. Od suplemenata najčešće uključujemo: vitamin D, inosito koji povećava inzulinsku osjetljivost, koji su pogotovo bitni kod žena sa policističnim jajnicima.

Zatim od ostalih suplemenata koji mogu pozitivno uticati na sam tretman i na tok trudnoće su svakako folna kiselina, kalcij, cink, selen, b kompleks i koenzim q10. Sam zdrav način života i balans hormona kod žena sa normalnom tjelesnom težinom mogu pospješiti postupak IVF-a, dok kod žena sa povećanom tjelesnom težinom te body mass index-om iznad 30% dokazano je da ukoliko izgube 5-10% tjelesne težine povećava se plodnost za 30 do 50%.

Od ostalih savjeta, tu je svakako smanjen unos alkohol, duhana, kofeina, gaziranih sokova, a trabalo bi povećati unos vode, spavati sedam do osam sati dnevno tokom noći jer neispavanost utiče i na hormone te povećava apetit.

Iskoristiti svako slobodno vrijeme za šetanje.

Sve su ovo savjeti koji nam mogu pomoći da pripremimo tijelo za postupak IVF-a, te povećava uspjeh za trudnoću.

 

Na šta je umjesto statistike potrebno staviti svoj fokus prilikom donošenja odluke o započinjanju IVF procesa?

Jasmina Hodžić: Na svijetu ne postoji urnek koji bi mogao poslužiti kao uputa za psihološku podršku parovima koji prolaze kroz postupak medicinski potpomognute oplodnje. Ono o čemu ja vodim računa u svom radu je poštivanje osobina ličnosti pacijenta koji prolazi kroz proces.

S jedne strane imate ekstraverte, ljude koji otvoreno razgovaraju o svom problemu, traže podršku i traže uključenost psihologa. S druge strane imate intraverte, ljude koji ne žele razgovarati o svom problemu i podvlače liniju privatnosti.

Potrebno je poštovati tu liniju sve dok pacijenti ne požele drugačije. Iskustvo mi je pokazalo da kada steknete povjerenje, obično je to nakon par dolazaka, ovi pacijenti počnu se otvarati što rezultira dobrim sistemom psihološke podrške.

Pri ulasku u sami postupak i za dobru psihološku pripremu parova naglašavam narednih par stvari:

  • Da sve što ih konkretno zanima o liječenju, primjeni terapije i svim ostalim nedoumicama pitaju isključivo svog ljekara ili medicinsko osoblje. Ponekad iz najbolje namjere, ljudi su skloni uzimanju različitih preparata koji su na slobodnom tržištu u toku samog postupka što može negativno uticati na sami ishod postupka.
  • Druga stvar je smanjiti pretraživanje putem interneta i pretraživanje foruma. Razumljivo je da žene vole da razgovaraju, dijele svoja iskustva na različitim grupama, što je u emocionalnom smislu dobro i vodi određenom emocionalnom rasterećenju. Međutim loša stvar je što žene koje su već završile postupak medicinski potpomognute oplodnje mogu davati krive savjete. Naravno, ponavljam pridruživanje grupama je dobro, ali u granicama dok ne utiče na sami tok liječenja.
  • Naredna stvar je jačati emocionalnu vezu sa partnerom i ne izbjegavati seksualne odnose. Kada paru kažete da ima problem sa sterilitetom u velikom broj slučajeva ta informacija remeti njihov seksualni odnos, što je izuzetno pogrešno. Par treba da nastavi na jačanju emocionalne povezanosti jer je ona najvažnija u toku samog prolaska kroz proces.

Zadnja, ali podjednako važna stvar je biti i dalje društveno aktivan i ne patiti u tišini. Ne morate svima objasniti šta vam se dešava ali sa ljudima koji su vam bliski, možete određeni informacije podijeliti i to će u svakom slučaju olakšati sami prolazak kroz postupak medicinski potpomognute oplodnje.

 

Gdje život počinje.

Privatna zdravstvena ustanova New Life

Sve primjedbe, sugestije i prijedlozi su dobro došli. Na sva Vaša pitanja ćemo odgovoriti najkasnije do kraja radnog dana.